Vi nordmenn elsker norske jordbær, som er søtere og friskere og har så mye mer smak enn de utenlandske "vannbæra". Så var det noen som mente at bær ikke vet hvilken side av grensa de vokser på, og at norske bær ikke smaker noe annerledes... Vel, de bryr seg nok ikke stort om hvilket land de gror i, men breddegraden og været har mye å si! Det at vi har så lange dager og korte netter, kombinert med et forholdsvis greit klima her i søndre halvdel av Norge, gjør at jordbæra kan lage mye mer sukker enn mer sydlandske artsfrender. De er også plukket seinere, fordi de ikke skal reise så langt, og normalt sett selges og spises innen bare noen få dager. Utenlandske bær plukkes tidligere, altså før de har fått utvikle sødmen sin, for at de skal være fastere i fisken og tåle transport og lagring bedre. Derfor smaker de mindre. Ikke så vanskelig, egentlig :)
Men de aller, aller beste jordbæra er dem man plukker i egen hage, solvarme og saftige, og deler med noen man er glad i! Bildet over er mine første jordbær fra i år.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar